Hoe betrouwbaar is het versturen van pakketjes?

Wie regelmatig een pakketje verzendt of een pakketje ontvangt zal zichzelf vast wel eens de vraag hebben gesteld hoe betrouwbaar de post is. Over het algemeen komen brieven en kaartjes vrijwel altijd aan, maar is dat met pakketjes eigenlijk ook zo?

Het recente verleden

Pakketjes werden enkele jaren geleden nog bezorgd door bezorgers die in loondienst waren en echt voor TNT/PostNL werkten. In die tijd was het veilig om pakketten met de post te sturen en in verreweg de meeste gevallen kwamen pakketjes die bezorgd werden dan ook daadwerkelijk aan.

Tegenwoordig

post-betrouwbaarVandaag de dag liggen de zaken iets anders. PostNL is een bedrijf dat centen wil verdienen en daarom is het bezorgen tegenwoordig voor een groot deel uitbesteed aan zzp-ers. Dit is uiteraard niet per definitie een slechte zet, maar doordat PostNL de bezorgers op oneerlijke wijze compenseert is de betrouwbaarheid afgenomen.

Niet alleen krijgen bezorgers minder betaald, maar er zijn bovendien nieuwe regels die stellen dat bezorgers alleen krijgen betaald wanneer pakketjes daadwerkelijk worden afgeleverd. Het gevolg is dat bezorgers regelmatig, tegen de wensen van de ontvanger in, pakketjes bij de buren of op het verkeerde adres afleveren om toch hun vergoeding te krijgen.

De betrouwbaarheid van de pakketpost is als gevolg hiervan omlaag gegaan. Exacte cijfers zijn niet bekend en het zal waarschijnlijk nog steeds in de meeste gevallen goed gaan, maar wie even goed speurt op het internet, zal weinig moeite hebben om vele klachten te vinden over de pakketbezorging van PostNL.

Verantwoordelijkheid

Tot slot willen we wel nog benadrukken dat je zelf ook verantwoordelijkheid moet nemen en ervoor moet zorgen dat er alleen legale zaken worden verstuurd met de pakketpost. Voorwerpen als kleding, computers en keukengerei mogen uiteraard gewoon met de post mogen worden verstuurd, maar voorwerpen als wapens, munitie en drugs mogen normaliter niet per post worden verstuurd. Er zijn echter wel uitzonderingen, zo worden bijvoorbeeld bepaalde medicijnen via online apotheken, of organische producten als wietzaden in Nederland regelmatig per post verstuurd (zo werken immers de online webshops). Ook deze post komt ondanks het gedoogbeleid toch vrijwel altijd aan.

Tags: , , ,